Οικιακά δίκτυα - Ασύρματα ή Ενσύρματα?

Ένα δίκτυο υπολογιστών στο σπίτι μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο περίπλοκο όπως και σε ένα μικρό γραφείο, ανάλογα με το πόσες συσκευές συνδέονται στο δίκτυό σας. Τηλέφωνα, εκτυπωτές, tablets, φορητοί υπολογιστές και τηλεοράσεις μπορούν όλα πλέον να ζητούν πρόσβαση στο δίκτυο και κατ’ επέκταση στο internet του σπιτιού σας. Πλέον ο τύπος δικτύου που θα επιλέξετε και το πώς θα είναι δομημένο αυτό στο χώρο έχει περισσότερο νόημα από ποτέ ακόμα και σε ένα σπίτι.

Ασύρματα οικιακά δίκτυα - Τα υπέρ και τα κατά

Τα ασύρματα δίκτυα που συνήθως αναφέρονται ως δίκτυα WLAN και συνήθως  χρησιμοποιούν μια σύνδεση Wi-Fi μεταξύ δρομολογητή (router) του σπιτιού σας, ο οποίος μεταδίδει σε όλες τις συσκευές που βρίσκονται κοντά του. Αυτό σημαίνει ότι πολλές συσκευές μπορούν να συνδεθούν και να μην έχετε τον περιορισμό των (συνήθως) τεσσάρων φυσικών θυρών του δρομολογητή σας. Άρα, το Wi-Fi προσφέρει μεγάλη ευελιξία. Με απλά λόγια, μπορείτε να μετακινήσετε τις συσκευές σας από δωμάτιο σε δωμάτιο ή και να δημιουργήσετε μία προσωρινή θέση εργασίας στο κήπο ή στο μπαλκόνι εφ 'όσον υπάρχει αρκετά καλό σήμα. Υπάρχουν διαφορετικά πρότυπα του Wi-Fi, όπως το 802.11b που είναι μια τυπική επιλογή και το 802.11a το οποίο είναι ελαφρώς πιο γρήγορο, αλλά κατά συνέπεια και πιο ακριβό.

 

Τα ασύρματα router είναι ελάχιστα πιο ακριβά από ό, τι ένα κανονικό, αλλά υπάρχει μια σοβαρή μείωση του κόστους σε ένα περιβάλλον όπως το σπίτι, επειδή δεν υπάρχει καμία ανάγκη να «τρέχει» καλώδιο δικτύου γύρω από το σπίτι. Να θυμάστε όμως ότι κάποιες Internet-enabled συσκευές, όπως τηλεοράσεις, έχουν μόνο θύρες Ethernet και δεν έχουν λειτουργία Wi-Fi. Επιπλέον, θα πρέπει να εξετάσετε πολύ προσεκτικά την ασφάλεια και να περιορίσετε την πρόσβαση σε ένα ασύρματο δίκτυο. Ο τελικός αλλά ίσως ο σημαντικότερος περιοριστικός παράγοντας της ασύρματης δικτύωσης είναι το εύρος του σήματος. Το σήμα σε ελεύθερο χώρο μπορεί να φτάσει δεκάδες ή και εκατοντάδες μέτρα, αλλά το ποσοστό αυτό μειώνεται δραματικά όταν μεσολαβούν τοίχοι και άλλα εμπόδια.

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις η λύση είναι οι αναμεταδότες σήματος (repeaters) οι οποίοι όμως έχουν το μειονέκτημα της εγκατάστασης και της μείωσης της τελικής ταχύτητας του δικτύου.

 

Ενσύρματα οικιακά δίκτυα - Τα υπέρ και τα κατά

Σε αντίθεση με τα ασύρματα δίκτυα, τα ενσύρματα δίκτυα είναι σχεδόν «αόρατα» από τον έξω κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια δεδομένων. Επιπλέον, η αξιοπιστία του δικτύου και οι ταχύτητες μετάδοσης είναι πολύ υψηλότερες. Αν κατεβάζετε και διαχειρίζεστε μεγάλα αρχεία, όπως για παράδειγμα ταινίες, ένα ενσύρματο δίκτυο μπορεί να είναι μονόδρομος για σας. Ωστόσο, ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι ενσύρματα δίκτυα χρειάζονται μια υποδομή για να λειτουργήσουν. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να εγκαταστήσετε Cat 5 ή Cat 6 καλώδιο γύρω από το σπίτι σας ή τουλάχιστον στα σημεία που θέλετε να έχετε πρόσβαση από συσκευές ή υπολογιστές. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν μέσα στον τοίχο του σπιτιού σας από την κατασκευή του. Το κόστος για την εγκατάσταση είναι υψηλό, ακόμα και αν χρησιμοποιήσετε κανάλια.

Το κόστος μίας εγκατάστασης ενός ενσύρματου δικτύου ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων που θέλετε στο σπίτι σας και την τοπολογία του χώρου. Να θυμάστε ότι η μετακίνηση μιας συσκευής στο χώρο, όταν είναι σε καλώδιο, είναι επίσης πολύ πιο περίπλοκη. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να αξιοποιήσετε το δίκτυο καλωδίωσης ρεύματος του σπιτιού σας για να τρέξει ένα δίκτυο, το οποίο μπορεί να μειώσει το κόστος εγκατάστασης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, με μετατροπείς powerline τα οποία συνήθως πωλούνται σε ζεύγη, μπορείτε να μετατρέψει μια καλωδίωση ρεύματος σε ένα καλώδιο δικτύου, αν και σε αυτή τη περίπτωση πάλι θα πρέπει να έχετε καλώδιο από την συσκευή μέχρι την συσκευή που θα είναι στην πρίζα του σπιτιού και άλλο ένα από το router προς την συσκευή. 

 

Συμπερασματικά, στα περισσότερα σπίτια το ιδανικό για την κάλυψη όλων των αναγκών αλλά και την μείωση του κόστους σε λογικά επίπεδα, είναι ο συνδυασμός των δύο μεθόδων. Έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ενσύρματο δίκτυο όπου χρειάζεστε μεγάλη ταχύτητα και ασύρματο όπου δεν γίνεται αλλιώς (όπως η σύνδεση κινητών και άλλων συσκευών). Ένα μείγμα της διαθέσιμης τεχνολογίας μπορεί να καλύψει πλήρως το σπίτι σας πλέον.