Ένας μήνας και κάτι χωρίς windows XP ή μήπως όχι?

Έχει περάσει πάνω από μήνας από τότε που πολλοί είδαν στις οθόνες τους το μήνυμα των windows που έλεγε ότι η microsoft σταματάει να υποστηρίζει πλέον αυτό το προϊόν. Φυσικά τα πολύ διαδεδομένα windows  XP δεν σταμάτησαν ξαφνικά να λειτουργούν στις 9 Απριλίου, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όπως και πριν… ή σχεδόν όπως και πριν. Τι λείπει? Λείπει η ενημέρωση και η υποστήριξη.

Οι χρήστες που αντιμετωπίζουν ήδη αλλά σίγουρα θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον δεν θα είναι τόσο οι «οικιακοί» χρήστες αλλά μάλλον οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δουλεύουν με τα windows XP αντιμετωπίζουν μια σειρά από νέες προκλήσεις χωρίς την υποστήριξη από τη microsoft.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις κύριες προκλήσεις-προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθώντας να κρατήσουν ένα λειτουργικό σύστημα που δεν υποστηρίζεται .

Λογισμικό τρίτων κατασκευαστών

Πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που βασίζονται σε λογισμικό λογιστικής ή βιομηχανικό λογιστικό και κάποιες εξειδικευμένες εφαρμογές που γράφτηκαν για τα windows XP , και δεν λειτουργούν με νεότερες εκδόσεις των windows.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτά τα λογισμικά δεν αναβαθμίζονται σε νέα έκδοση η οποία να υποστηρίζει πλήρως τα windows 7 ή 8 και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις απαιτείται η αγορά νέας έκδοσης η οποία πολλές φορές είναι πολύ ακριβή.

Εδώ η μία λύση είναι να πάμε σε νεότερο λειτουργικό χωρίς να χάσουμε την πρόσβαση στο παλιού τύπου λογισμικό χρησιμοποιώντας το XP Mode των windows 7 ή το πρόγραμμα που έχουν τα windows 8 για επίλυση συμβατοτήτων και εκτέλεση παλαιότερων εφαρμογών. Το κακό βέβαια είναι ότι και οι δύο περιπτώσεις δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα δουλέψουν.

Σε μία τέτοια περίπτωση οι επιχειρήσεις πρέπει να στραφούν είτε σε αγορά νέου λογισμικού που θα «παίζει» με τα νέα windows είτε να μείνουν με τα ήδη υπάρχοντα windows και λογισμικού μέχρι όσο αυτό είναι δυνατό και συγχρόνως να ετοιμάζονται για μία αλλαγή σε υλικό-λογισμικό.

 

Υποστήριξη υλικού

Ακριβώς όπως με το λογισμικό , προμηθευτές υλικού δεν επενδύουν πλέον χρόνο και προσπάθεια για να αναπτύξουν προγράμματα οδήγησης ή εφαρμογές για το λειτουργικό σύστημα που δεν υποστηρίζεται . Εάν μία επιχείρηση χρειάζεται νέες κάμερες, εκτυπωτές ή άλλα περιφερειακά, οι επιλογές περιορίζονται σιγά-σιγά και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν καθόλου, όπως δεν υπάρχουν πλέον οδηγοί για windows98.

Έτσι κάποιες νέες τεχνολογίες που μέχρι εχτές δεν υπήρχαν αλλά εμφανίζονται τώρα δεν θα είναι συμβατές με τα παλιά windows XP, όπως π.χ. το νέο πρωτόκολλο ασύρματου δικτύου 802.11ac , το USB 3 και ακόμα περισσότερο το νέο USB 3.1, οι νέες οθόνες με τεχνολογία 4Κ κ.λπ.

 

Ασφάλεια

Πρίν καλά καλά περάσει μήνας από τότε που σταμάτησαν οι ενημερώσεις για τα windows XP εμφανίστηκε ένα σοβαρό κενό ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει σε ένα εισβολέα εκτέλεση κακόβουλου λογισμικού στο σύστημα. Ευτυχώς η Microsoft εδώ επέλεξε να βγάλει ενημέρωση για να διασφαλίσει τα συστήματα που είχαν πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι αν αυτό γινόταν 5-6 μήνες αργότερα το πιο πιθανό είναι να το είχε αφήσει στην τύχη του.

 

 

Συμπεράσματα

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν? Αν μόνο με την αναβάθμιση σε πιο νέα windows λύνονται τα προβλήματά μας, τότε θα έλεγα είναι η καλύτερη και πιο συνετή λύση.

Αν όμως οι υπολογιστές που έχουμε είναι παλιοί και δεν «σηκώνουν» τις νέες εκδόσεις, τότε πάμε αναπόφευκτα σε αγορά νέου υλικού-λογισμικού το οποίο δεν είναι και το καλύτερο αυτές τις μέρες για μία επιχείρηση. 

 

Μπορούμε να μείνουμε με την υπάρχουσα κατάσταση και να ανησυχούμε μόνο κατά το ένα τρίτο, δηλαδή για την ασφάλεια (ίσως να δώσουμε λίγο παραπάνω βάση στο παλιό μας antivirus) έως ότου είμαστε σε θέση να αναβαθμίσουμε υλικό-λογισμικό.

Πάντως στην τελευταία περίπτωση δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες απαιτήσεις σε ότι αφορά νέο υλικό και λογισμικό που εμφανίζεται. Κάνουμε την δουλειά μας όσο δεν ζητάμε νέα πράγματα.

Υπάρχουν πολλά μηχανήματα αυτή τη στιγμή στην βιομηχανία ειδικά που τρέχουν ακόμα με υπολογιστές 10 και πλέον ετών με λειτουργικά που έχουν «πεθάνει» εδώ και χρόνια (windows 3.1 , windows 98 , DOS). Αν δεν ζητάμε κάτι πιο πολύ από αυτό που έκανε ο υπολογιστής όταν το πρωτοπήραμε τότε στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορέσει να ανταπεξέλθει μέχρι να χαλάσει. Όταν χαλάσει όμως πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να πάμε στο νέο έτσι κι αλλιώς.

 

Επειδή όμως οι περισσότεροι υπολογιστές στις επιχειρήσεις δεν είναι για να «οδηγούν» μία μηχανή ή να κόβουν μόνο ένα τιμολόγιο, αλλά χρησιμοποιούνται και για internet και για διάφορα άλλα προγράμματα καλό είναι να σκεφτόμαστε την αντικατάστασή τους το συντομότερο.

 

Είτε θέλετε να αγοράσετε νέο υλικό , ή απλά την αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος για το υλικό που ήδη έχετε, βεβαιωθείτε ότι η αλλαγή από το ένα λειτουργικό στο άλλο θα γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα. Οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τα Windows XP και θα κάνουν το βήμα για την αλλαγή καλό θα είναι να αφήσουν τους ειδικούς να βοηθήσουν ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.